Restaurant Paviljoen Vlietland (17 juli 2008)

Strand, bootjes, zon en een menukaart met gerechten als Springbok Carpaccio, Gevulde Flespompoen, Bobotie en Seekos Potjie. Nee we zitten hier niet aan het strand van Durban of Kaapstad in Zuid-Afrika, maar in paviljoen Vlietland in Nederland. Onder de rook van Leiden en Voorschoten dus, hoewel het adres aangeeft dat het hier om Leidschendam gaat.

De Zuid-Afrikaanse specialiteiten staan op de menukaart aangegeven met die vrolijke veelkleurige Zuid-Afrikaanse vlag.
Ze zijn hier in het paviljoen duidelijk Zuid-Afrikaans georiënteerd, want 's winters als het dicht is, is er op gezette tijden in de weekeinden een Zuid-Afrikaanse maaltijd te bestellen. Het zal wel te maken hebben met de afkomst van de echtgenote van de uitbater en daar kan de gast zijn voordeel mee doen.

 Het paviljoen Vlietland is in de loop der tijd uitgegroeid van een eenvoudige snackbar tot een ruim bemeten restaurant met een terras dat tot een van de mooiste van Zuid-Holland behoort. Het uitzicht op de plas en het strandje is, zeker in deze drukke Randstad, een weldaad. En tot onze verrassing heeft de eigenaar van het paviljoen weer behoorlijk in de aankleding geïnvesteerd. De houten picknickbanken die een beetje krakkemikkig werden, zijn vervangen door nieuwe. Het terras is danig uitgebreid met een 'loungegedeelte' met trendy banken, een deel waarin je pal in de zon kunt zitten en een stuk terras dat tegen al te felle zonneschijn kan worden beschermd met een uitschuifbaar doek in warme terra-tinten. Om het Zuid-Afrikaanse effect te versterken, wellicht.

Het moet hier goed toeven zijn tijdens een 'braai' die je hier voor grote gezelschappen kunt bestellen (€.22,50 p.p.). Wat een braai is? ,,'n Braai is die Suid-Afrikaanse weergawe van de barbecue. Amper alles kan op 'n braai gaar gemaak word, maar gunstelinge is natuurlik biefstuk en hoender'', luidt de verklaring. Behalve de traditionele stukken rumpsteak, vis en kippenboutjes bestaat deze braai uit Zuid-Afrikaanse 'boerewors', een (ZuidAfrikaans) saladebuffet en wordt er een 'Potjiekos pot' bij geserveerd: een gietijzeren pot vol groenten. Extra bijbestellen van een 'Springbokkie' (shooter) en een Kudu steak behoort tot de mogelijkheden.

Maar het is niet alleen maar exotisch wat hier op de menukaart staat, want de vluchtige passant die hier tijdens een fietstochtje wat wil eten, komt uitstekend aan zijn - Hollandse -trekken. Of dat nu met een compleet keuzemenu (drie gangen €.22,50) of een simpele (maaltijd)salade is. Zoals de 'Saumon Riche', een mesclun van veldsla, rode- en ijsbergsla met gerookte zalm, kappertjes en gesnipperde uitjes (G.8,50), een rijk met zalm gegarneerde salade (€.8,50) of de Chicken Mayonais, een mesclun van gerookte kip, veldsla, rode- en ijsbergsla, spek, ei en olijven (€.8,20). Bakje frites (€.2,00) en een glaasje witte wijn erbij (€.3,90) en klaar is de fietser die niet met een zware maag weer op de pedalen wil stappen.

De bediening is vlot en efficient, het uitzicht rustgevend, de waterfietsen en visbootjes liggen aan de kant te dobberen en aan de horizon glijdt een zeilbootje voorbij. Is dit nou die 'drukke Randstad'?

Sarah Hofman

Restaurant Paviljoen Vlietland Rietpolderweg 13 266 BM Leidschendam Tel: 071-5618255 www.paviljoenvlietland.nl

Ambiance: Trendy Zuid-Afrika
Menukaart: Exotisch
Personeel: Efficiënt
Keuken: Goed
Prijs/kwaliteit: Goed

Joomla 1.6 Templates designed by Joomla Hosting Reviews