Vlietland als levenswerk (Haagsche Courant 22 augustus 2003)

Bart Carpentier Alting is een eindeloze weg gegaan bij zijn streven het recreatiegebied Vlietland in te richten en uit te breiden met allerlei faciliteiten. Voor ondernemer Bart Carpentier Alting is Vlietland zijn levenswerk. 'Het is alleen 's zomers druk. Dat is zonde!

LEIDSCHENDAM | Als er een karaktereigenschap tekenend is voor Bart Carpentier Alting moet dat wel doorzettingsvermogen zijn. Al vanaf de jaren tachtig is hij bezig het recreatiegebied Vlietland in te richten en uit te breiden tot het meest complete watersport- en recreatie- gebied in Zuid-Holland. Onvermoeibaar diende hij voorstellen in, paste de plannen desgevraagd aan, schikte zich naar ambtelijke procedures, liet weer nieuwe onderzoeken verrichten, accepteerde jarenlange vertragingen omdat er fouten waren gemaakt bij procedures en kwam bezwaren tegemoet door de plannen aan te passen.

Het is om moedeloos van te worden, maar zo niet Bart Carpentier Alting: "In verband met de Flora- en Faunawet die vorig jaar in werking is getreden, wordt er nu een laatste, ecologisch onderzoek verricht. Ik verwacht dat de gemeenteraad dit jaar instemt met het nieuwe bestemmingsplan." Alting is een optimist. Vlietland, dat is ontstaan door zandwinning, is dan ook zijn levenswerk. Hij woont er in een prachtige woning van houtskeletbouw, die hij naar Canadees voorbeeld heeft laten ontwerpen. Oorspronkelijk bestond Vlietland uit vier polders. Er werd veeteelt bedreven. De boeren zijn eind jaren zestig uitgekocht. "Onder hen ook de familie Van der Valk, die toen in Voorschoten met De Gouden Leeuw het eerste restaurant begon", vertelt Carpentier Alting. Zo'n twintig jaar geleden kocht hij de exploitatie- en ontwikkelingsrechten van Vlietland over van Volker Stevin, die had ondervonden dat er minder vraag was naar zand dan verwacht. Alting richtte de besloten vennootschap Recreatiecentrum Vlietland op, waarvan hij behalve grootaandeelhouder ook directeur werd. Het was een stap die niet direct voor de hand lag.

Bart Carpentier Alting werd geboren op Curaçao als zoon van een marineofficier. Hij woonde ook nog in Engeland, in Baarn en in Wassenaar, maar zijn diensttijd bracht hij weer door op Curaçao. "Ik was als officier bij de mariniers pelotonscommandant en ook verantwoordelijk voor sport en ontspanning van de vijfhonderd mariniers daar. Onderdeel van de recreatiefaciliteiten was een watersportcentrum. Uit die ervaring vloeide voort dat ik nog tijdens mijn studie rechten in Amsterdam werd gevraagd zo'n centrum op te zetten in Griekenland." Vervolgens kon hij een zandafgraving in Valkenburg gaan exploiteren.

Na drie jaar kon Carpentier Alting de ontwikkelings- en exploitatierechten van Vlietland, circa 300 hectare groot, kopen. "Tja, ik heb altijd een sterke drang naar onafhankelijkheid gehad", verklaart hij bescheiden. Behalve zakelijk heeft hij overigens ook op sportief gebied zijn sporen verdiend. Hij deed onder meer aan rugby, tennis, ijshockey en zeilen. Bovendien kwam hij op de Olympische Spelen van 1988 in Calgary en van 1992 in Albertville uit voor de Nederlandse Antillen bij het bobsleeën.

Waarom hij en de provincie het Vlietland willen uitbreiden met een hotel van 120 appartementen, 102 vakantiebungalows en allerlei nieuwe recreatieve faciliteiten – waaronder een golfbaan – heeft niet alleen een financiële reden. "Voor goed beheer en onderhoud is meer financieel draagvlak nodig. Daarnaast wordt er, zeg maar, het maatschappelijk rendement mee verhoogd: nu is het hier alleen 's zomers druk. Dat is toch zonde van zo'n mooi recreatiegebied, midden in de drukke randstad", zegt Alting vol overtuiging.

Je bent nu eenmaal ondernemer of je bent het niet. "Het gaat me vooral om de voldoening van het creatieve proces. Ik wil hier alleen maar kwaliteit toevoegen."'

Maria Mulders is de auteur van bovenstaand artikel

Joomla 1.6 Templates designed by Joomla Hosting Reviews